Zonnepanelen voor duurzame elektriciteit

Zonnepanelen zijn panelen voor uit het dak waarmee je elektriciteit kan opwekken via de zon, op deze manier bespaar je veel geld, ze worden tegenwoordig dan ook steeds populairder. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, die cellen zetten het zonlicht om in elektriciteit. Er zijn veel verschillende type zonnecellen. Hiermee bepaal je de efficiëntie van een zonnepaneel. De hoogte van de efficiency van de zonnecellen bepaalt het vermogen van een zonnepaneel in een bepaalde afmeting. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in watt (W) ook zijn er een aantal factoren die invloed hebben op de opbrengst van de energie.

  • Het vermogen van een zonnepaneel
  • De kwaliteit van het zonnepaneel
  • De weersomstandigheden
  • Hoe het zonlicht op het zonnepaneel valt
  • Er kunnen filters zijn (wolken, schaduw, ramen), die het energie genereren belemmeren
  • Jaargetijden: in de zomer is het langer licht en is er meer UV-straling t.o.v. de winter

Het plaatsen van de zonnepaneel

Je kunt zelf kiezen hoe je de zonnepanelen wilt plaatsen. Je kunt dit zelf doen door middel van de video’s van Esdec. Op deze manier kan je met een handomdraai zelf de zonnepanelen installeren. Dit scheelt je de helft van je de kosten en je verdient je zonnepanelen zo eerder terug. Je kunt er ook voor kiezen om ze te laten plaatsen door een professional. Bij de zonnepanelen kan je garantie kopen. Je kan kiezen of je deze voor 10 of 15 jaar wilt. Per zonnepaneel en hoeveelheid verschilt de prijs van de garantie.

Het kiezen van de zonnepaneel

Er zijn veel situaties waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een zonnepaneel. Je hebt voor schuine en platte daken verschillende pakketten. Voor elke situatie zijn er speciale panelen. Je kijkt naar jouw budget, ruimte, hoeveelheid energie die je wilt opwekken enzovoort. Ook de grootte speelt een grote rol bij het kiezen van een zonnepaneel.